24.8.11

Siva zona

Uprkos činjenici da ima više od tri meseca pre nego što ćemo otvoriti orman i posegnuti za ozbiljnijom jaknom ili kaputom, te da je (varljivo) leto još uvek "na snazi" pa ni ne razmišljamo o tome kako ćemo izvaditi tople džempere spakovane među zimskom garderobom, glavna modna vest ovih dana se odnosi na odeću napravljenu od "teških" jesenjih materijala bogate teksture i njihovo kombinovanje u slojevima. Školski primer ovakvog stila je je na svojoj reviji za sezonu koja dolazi predstavio Sajmon Spur, novi heroj njujorške modne scene kome predviđaju blistav stilski CV nalik onom koji danas imaju Kelvin Klajn ili Mark Džejkobs. Odela oštrih linija dopunio je rukavicama od najmekše kože ili grejačima od kašmira krupnog tkanja. Ali tu se "opipljiv dokaz" raskošne teksture luksuznih materijala nije završio. Koristeći svilu, kožu, pliš i mnogobrojne varijante trikotaže, Sajmon je od uskog sivog odela napravio protagonistu novog moćnog stila. Bio je to svojevrsni omaž dendijevskom stavu koji veliča poseban osećaj za detalje - blago ekscentričan, ali potpuno rafiniran.

Sajmon Spur se u ovoj kolekciji zadržao na neutralnoj paleti boja, razmišljajući u mnogobrojnim nijansama sive koje su varirale od onih agresivnih što podsećaju na asfalt i beton, pa do onih koje su bliže golubije sivoj i boji peska. Na koju god stranu da krenete, neka usko krojeno odelo bude temelj. Primećujete da su se odela vratila na velika vrata ove jeseni. Nije da su igde zaista otišla, ali je prethodne sezone bilo mnogo modernije razmišljati o "separates", tj. odvojenom sakou i pantalonama. Međutim, odelo se sa ove "stilske pauze" vratilo potpuno regenerisano, sada je potpuno fit i skoro rokerskog senzibiliteta, pre nego bankarskog opredeljenja. To novo odelo čini idealnim za dodatke različitih tekstura - vune, svile, pamuka... dokle god ostanete u sivoj zoni.

Kombinacija sivih nijansi po sistemu "ton-na-ton" je veoma jednostavna, a efektna. Može se reći da je nijansa koju eksperti nazivaju antracit (tamno siva) dobila veoma poželjan epitet "nova crna" u upućenim modnim krugovima, što znači da se lako kombinuje uz baš sve, a da nežete pogrešiti ni ako je nosite "od glave do pete". Za početak probajte robustan vuneni kardigan u ovoj boji. Veoma dobro će izgledati uz sivu majicu i farmerke u istoj boji, a možete ga nositi umesto kaputa tako što ćete ga ležerno prebaciti preko odela. Zapleten šal umesto kravate daje svemu taj preko potreban dendijevski dodir. Takođe, modni detalji (pa i odevni predmeti) napravljeni od kože deluju modernije kada su u nekoj od ovih nijansi sive nego u uobičajenim varijantama crne ili prirodne boje kože.