28.7.11

Kratka priča

S obzirom na svoje skromne početke, prosto je zadivljujuće kako su kratke pantalnone poslednjih sezona silovito ušle u modnu arenu.

Tradicionalno povezane s školarcima tokom prve polovine 20. veka, kratke pantalnone su dugo bile prihvatljive za odrasle muškarce isključivo u određenim sportskim aktivnostima na otvorenom (i to tek od 1930). Sa evolucijom muške garderobe, koja je često podrazumevala potpuni razlaz sa nekadašnjim pravilima, šortsevi su se preobrazili od toga da budu ekstremno kratki i uski (kakve su nosili košarkaši sedamdesetih) pa do drugog ekstrema vrećastih kargo šortseva kakve su pripadnici skejtbord subkulture nosili početkom devedesetih (a ubrzo u modifikovanom kroju i svi ostali koji su želeli praktične džepove sa strane).

Poslednjih nekoliko godina svedoci smo toga da se čak i ozbiljan stil može izgraditi sa bermudama, te su nezaobilazne u letnjoj garderobi dobro odevenih muškaraca. Dezenirane, suptilno plisirane ili veoma “slim” kroja, u kombinaciji sa savršeno lagodnom majicom ili čak i letnjim blejzerom, bermude ove sezone imaju slične krojeve kao najelegantnije pantalone samo u skraćenoj verziji.

Dizajner koji je zaslužan za lansiranje trenda kratkih pantalona u elegantnom kontekstu je Tom Braun. On predlaže savršeno ukrojeno odelo koje umesto pantalona ima bermude. Horde modernih muškaraca širom sveta brzo su usvojili estetiku ovog kreatora, dokazujući da bermude nisu samo za vikend.

U ovoj modnoj sezoni, primetili smo mnogo interpretacija kratkih pantalona u kombinaciji sa sakoom. Trend nadahnut najboljim destinacijama za odmor poput Sen Tropea i Majamija propagira bermude kao luksuzni komad garderobe . Majkl Bastian u kolekciji za Gant prikazao je čak i ovakav ekstremni izgled koji podseća na smoking. Možda je za to bilo potrebno da prođe sto godina, ali bermude su konačno postigle svoj stilski maksimum. Ne samo što su nam sve potrebnije kako temperatura raste, one su sada ulaznica u modni klub odabranih. Možemo li nositi sako sa bermudama, a da to ne deluje preterano u našem okruženju? Da, ako je u pitanju bež laneni blejzer. Uvek pametan izbor za vrela leta, u kombinaciji sa prugastim bermudama sličnog materijala, opuštenom belom košuljom i vašim preplanulim tenom na početku leta delovaće savršeno.