28.7.11

Nove modne poliglote


Kako izgleda muška moda na početku nove decenije? Pored toga što se, uobičajeno, kreće brzinom glečera u odnosu na žensku, gde se na pokretnoj traci zvanoj pista trendovi smenjuju i brže nego što je potrebno sezoni da se završi. S obzirom na to da muška moda nema varijabile na liniji "kratko ili dugačko", "crno ili pasteli", "suknja ili pantalone" (uz dužno poštovanje Žan Pol Gotjeu) mnogo je teže reći kada se nešto korenito promenilo. Ali, uz sve navedeno, postoje određeni trenuci kada se kolektivna energija svih u industriji pret a porter pour homme jednostavno pretvori u prelomni trenutak. Onaj koji podjednako ima veze sa društvenim kretanjima koliko i sa kopčanjem na vašem novom sakou. Taj trenutak je sada.

Tako se čini da je vrhunski izrađena garderoba za muškarce prestižnih brendova ove godine isključivo namenjena krojena prema potrebama "svetskog putnika" , muškarca koji vodi posao preko svog blekberija, putuje između Varšave i Seula rutinski kao da prelazi pešački prelaz i, iznad svega, ne želi da u svakodnevnoj komunikaciji njegova garderoba govori umesto njega.

Trenutno raspoloženje muške mode u ovom trenutku najbolje opisuje Tomas Majer. To je dizajner nemačkog porekla koga je italijanska kuća sa izuzetnom tradicijom Bottega Venetta angažovala da trendovski ažurira njihovo poslovanje, prvenstveno vezano za bogato iskustvo u kožnoj galanteriji. S obzirom da je nekad bio jedan od bliskih saradnika Toma Forda, sa izrazitim stilskim apetitom je prihvatio zadatak koji je u isto vreme umetnički i menadžerski. Koristeći arhive njihove precizno napravljene kožne galanterije, poznate po tome što nema logotip koji se ističe, već je isključivo prepoznatljiva po tehnici prepletaja u koži, Majer je nastavio da se izražava i na ostalim elementima koji čine uspeh u svetu mode. Od svakog detalja revijskih kolekcija pa do mirišljavih sveća u radnjama širom sveta-sve je pod njegovom kreativnom kontrolom. A on o trendovima razmišlja, može se reći, holistički.

Za svoju mušku kolekciju namenjenu zimi, Majer je imao viziju o "čoveku koji želi da ima odeću koja izgleda dobro i nakon višesatnog leta avionom i koja mora da bude funkcionalna na svakoj destinaciji." U praksi to podrazumeva odela preciznog kroja, kombinovana sa finom trikotažom umesto sa košuljama.

To govori sve modne jezike.