24.7.11

Majica umesto košulje


Kada se Bred Pit nedavno pojavio u Kanu odeven u besprekorno nonšalantno pamučno odelo sa običnom belom majicom umesto košulje, bilo je jasno da je reč o trendu, a ne greški stiliste. I kako to već biva sa trendovima, svaka slučajnost je namerna.

Dizajneri rok senzibiliteta poput Sajmona Spura i Džona Varvatosa, koji inspiraciju često pronalaze u muzičkoj ikonografiji kraja sedamdesetih i početka osamdesetih na revijama za aktuelnu sezonu prikazali su odela oštrog slim kroja, ali umesto košulje, stajling je dopunjen majicama u beloj boji, ili ispranim nijansama sive i plave. Što znači da, uprkos popularizaciji nošenja odvojenog sakoa i pantalona (o kojem smo pisali), odelo ipak nije doživelo kliničku modnu smrt. Samo je promenilo stilski identitet. Ovom trendu se pridružio i dizajnerski tim modne kuće Canalli, koji smatramo stubom italijanske klasike, te su uz superiorna bež odela uklopili crne majice od fine pamučne trikotaže, pokazujući da majica nije više samo deo ulične mode i buntovnog stila, već se kreće i u otmenim modnim krugovima.

Sve to govori u prilog činjenici kako formula za odevanje "skupo odelo + obična majica" nije za podcenjivanje, niti samo prolazna tendencija. Ali, ma koliko sve delovalo kao odricanje od konvencionalnog, treba se pridržavati nekih pravila. Za početak, pažljivo odaberite odelo. Odelo koje je konvencionalnog, veoma poslovnog kroja, napravljeno od teškog vunenog štofa sa diskretnim prugastim dezenom neće dobro izgledati uz majicu sa V-izrezom i mesto mu je u konferencijskoj sali, gde trendovi slabo prolaze. Pronađite odelo slim kroja, ono u kojem biste radije izašli na piće nego otišli na prijem. think simple. Dobra vest je da takvo odelo ne mora da košta kao najbolje odelo za svečane prilike. I da može da bude izrađeno od pamuka. Kod pamučnih odela se ne vidi toliko razlika u izradi koja bi naglasila da li je reč o modelu vrhunskog brenda ili nečemu što ste pokupili na H&M rasprodaji. Potom vam samo ostaje da izaberete jednostavnu majicu sa V-izrezom. Melirano siva pristaje većini, belu bolje nose mediteranski tipovi (i Bred Pit). Naravno, majica ne sme da deluje jeftino niti loše usklađeno. Tako ćete samo delovati kao da ste zaboravili košulju