24.7.11

Šta obući za svoje (ili tuđe) venčanje?


Možda zato što se tek nedavno stišala medijska buka oko kraljevskog venčanja, ili zato što je ovo modna sezona ne-klasičnih odela, tek poslednjih meseci uvaženi muški lajfstajl magazini insistiraju na temi svadbenog dres koda. Šta je prihvatljivo, a šta nije? Kako izgledati odmereno, a ne dosadno? Koliko je konvencionalno odevanje (ne)prijatno po vrelom letnjem popodnevu (kad se venčanje održava)? Odgovore na sva ova pitanja donekle možemo da pronađemo u stavu dizajnera Majka Bastiana koji kaže da je prošlo vreme kada su muškarci bili nevidljivo i predvidljivo odeveni na venčanjima.

Ako ste mladoženja, ne morate da izgledate kao batler. Ako ste kum ne znači da morate da se obučete u sivo odelo, kao da ste krenuli da zaključite važan posao. A ako ste gost (takoreći svat), mogućnosti za upečatljiv stil su vam neograničene. Venčanja zakazana za ovo doba godine u odevnom smislu pružaju slobodu da odaberete laneno ili pamučno odelo, a ne samo vuneno na kakva ste navikli. Naravno, to ne znači da treba da izgledate izgužvano i šljampavo. Lan i pamuk najelegantnije izgledaju kada je odelo krojeno besprekorno po meri. Što se boja tiče, ostanite na neutralnoj teritoriji. To znači nijanse bež za pamučno odelo i sve varijante čokoladno braon za laneno. Belo odelo? Izgleda ubedljivo samo ako ste mediteranski preplanuli I imate istančan modni instinkt, a najjednostavnije je kombinovati ga sa svetlo plavom košuljom.
Kada ste u nedoumici, učite od najboljih. Poslužite se stilskom sugestijom holivudskih starova koji su ove godine na crvenom tepihu dodele Oskara favorizovali odelo u nijansi “midnight blue” umesto klasične crne. Malo poigravanje sa tradicijom ne mora da podrazumeva modni incident. Neki pogrešno tumače ovu nijansu teget kao zimsku boju, a zaista je idealna za letnje sparne večeri. Materijal koji se diskretno presijava (poput onog od koga su napravljena odela na reviji Marlona Gobela za ovu sezonu) biće vrhunski šik.

A ako ste tradicionalista, I želite da izgledate starovremenski elegantno po ovako važnom danu, imajte u vidu da smoking najbolje izgleda kada je modernog slim kroja. I pravi stil se krije u detaljima. Fino složena maramica u džepu ili luksuzna dugmadi za manžetne će ostaviti pravi utisak.